Faraonův had

Faraonův had

DSC_1741 DSC_1742  Faraonův had je velmi efektní pokus, jehož popis včetně fotografie vykoukl na naše osmáky téměř při prvním otevření učebnice. Následovala otázka, kdy si ho také vyrobíme. A 17. prosince jim bylo jejich přání splněno.

O tom, že šikovný chemik možná dřímá i ve třídě bez rozšířené výuky chemie, svědčí „hroznýš královský“, který se podařil Katce a Lucce z VIII.A. Gratuluji, mně se zatím takový pěkný kousek „ulovit“ nepodařilo.

DSC_1747Návod

  • Připravte směs moučkového cukru a jedlé sody v poměru 9:1.
  • Do porcelánové misky umístěné na nehořlavé podložce nasypte asi 4 velké chemické lžíce popela a zvlhčete jej lihem. Popel musí být jen vlhký, ne zalitý lihem.
  • V popelu udělejte důlek, do něho nasypte přiměřené množství směsi cukru se sodou.
  • Pomocí hořící špejle připravené chemikálie zapalte.

Pozorování

DSC_1745Líh slouží jako palivo pro hoření. Jedlá soda se teplem rozkládá a uvolněný oxid uhličitý způsobuje pórovitost a nabývání spalin popela zbylého po hoření cukru. Zvláštní tvar vzniklého popela se označuje jako „chemikův had“. Popel slouží jako katalyzátor.

 

Dagmar Muzikářová